Így jelentkezhet szoptatási tanácsadásra, árak

Így jelentkezhet szoptatási tanácsadásra, árak

Lehetőségek 2024. január elsejétől érvényes árakkal: - Személyes tanácsadás a család otthonában Budapesten I-XIV. kerületben, valamint P...

2020. március 27., péntek

Ehet-e epret, káposztát, babot a szoptató anya?

Igen, természetesen ehet! Remélem, az összes érintett szoptató anyához eljut a hír, aki még nem hallotta,  hogy a szoptatás idején nincs szükség semmilyen ételféleség fogyasztásának korlátozására, legalábbis a szoptatás miatt nem, és egészséges anyából, egészséges babából kiindulva.
Egyelőre nem állnak rendelkezésre olyan tudományos adatok, amelyek igazolnák a kábetűsök, a babfélék, a bogyós gyümölcsök, a rostok, a laktóz és bármi más étel fogyasztásának kártékony voltát. Például a puffasztásért felelősnek tartott cellulózmolekulák egyébként sem jutnak be a tejbe nagy méretük miatt.
Mire kell figyelni az eper esetében?
Először is mosd meg alaposan! Másodszor: ne egyél egyszerre hatalmas, kilónyi mennyiséget! Inkább többször, kevesebbet. Így könnyebb megfigyelned, okoz-e bármiféle gondot a szoptatott kisbabádnál. Ritkán, akkor, ha tényleg kilószámra eszed, előfordulhat csalánkiütés, de ez elég ritka. Nem ok arra semmiképen sem, hogy elővigyázatosságból ne egyél epret.
Érdekes jelenség, hogy miközben ritkán jut idő a kényelmes, fájdalmat, sérülés nem okozó szoptatási pozíciók megmutatására, arra nézvést szinte mindig kap útmutatást a frissen szült anya, hogy mit ne egyen, ne igyon: ne igyon rostos üdítőt, ne egyen bogyós gyümölcsöket, felejtse el a lencsét, zöldbabot, kelkáposztát és még sok minden mást is. Az egyik legmeglepőbb, kórházban osztogatott listán a lecsó a megengedett ételek közt szerepelt, a paradicsom és a paprika viszont a tiltottak között. Van, aki szerint kell tehéntejet inni, mert serkenti a tejtermelődést, más szerint egyáltalán nem szabad inni, mert allergiát okoz a babánál, akkor is, ha csak az anya fogyasztotta.
Mielőtt azonban átállsz kenyér, víz és főtt rizs diétára, gondolj csak bele a következőkbe:
– Világ nagy, az étkezési kultúrák, alapanyagok sokfélék, egymástól markánsan eltérőek. Ám a nők mindenhol szoptatnak, miközben azt eszik, ami van.
– Szinte minden kultúrában eltiltják a szoptató nőket bizonyos ételektől, de érdekes módon messze nem ugyanazoktól:)
Vagyis: szinte mindenhol azt feltételezik, hogy amit az anya eszik, az megy egy az egyben a tejbe. PEDIG NEM! A szervezetünk gondoskodik róla, hogy az anyatej összetétele főbb összetevőit és lényeges alkotóelemeit tekintve mindig megfelelő legyen, és ne lehessen ötletszerűen, hiedelmek alapján össze-vissza befolyásolni.
Ez azt jelenti, hogy
– hiába iszol laktózmentes tejet, attól a te tejed laktóztartalma változatlan marad. Szerencsére, mert az agy fejlődéséhez a laktóz feltétlenül szükséges.
– hiába eszed kilószámra a vitamintablettákat, a tejed vitamintartalmát nem növelheted a normális mennyiség fölé. Annyi van benne, amennyi a babának kell.
Akkor ezek szerint semmi sem megy át a tejbe?
De igen, átmegy! Ám az esetek túlnyomó többségében egészen kicsi mennyiségek. Ennek valószínűleg az a célja, hogy a baba így, az anyatej közvetítésével, az anyatej biztonságos közegében ismerkedhessen meg a család (és anyukája) kedvenc, gyakran fogyasztott ízeivel, ételeivel. Így, amikor majd közvetlenül találkozik ezekkel az ételekkel, már nem lesznek számára ismeretlenek. Csakhogy egyes babáknál az ismerkedés az idegen fehérjékkel kissé túlságosan koraira sikerül, például az élet első napjaiban adott tehéntejből készült tápszerek miatt. Ebben az esetben könnyen lehet, hogy a baba a későbbiekben allergiával reagál arra az összehasonlításképpen nagyon kevés tehéntejfehérjére, ami a tejet ivó nő tejében megjelenik. Ilyenkor a kialakuló bélgyulladás miatt kicsi, piros vérpöttyök jelenhetnek meg a baba székletében. Ebben az esetben valóban indokolt a tej és az összes tejtermék következetes mellőzése, és ettől sokszor meg is szűnik az alkalmi vérezgetés. A speciális tápszer bevezetése azonban az esetek túlnyomó többségében felesleges, mert több a hátránya, mint amennyit a szoptatás abbahagyása jelent. Az ezzel kapcsolatos szakmai ajánlást itt találod.
Akkor miért fáj a baba hasa?
Nagy valószínűséggel nem attól fáj, ha fáj egyáltalán, amit az anyukája evett. Az élet első két-három hónapja az alkalmazkodásról szól: a baba megszokja az emésztési folyamatokat, az ürítést, az éhség, a szomjúság, a jóllakottság, a túlevettség érzéseit, és ezek a dolgok okozhatnak némi kellemetlenséget. Ahogy a baba nő, ezek a kellemetlenségek egyre csökkennek, illetve egyre könnyebben uralhatóvá válnak. Lehetséges, hogy emiatt csökken három hónapos kor után erőteljesen a “hasfájós” babák száma. Ha nem hiszed, itt utánanézhetsz, mit tartalmaznak ezzel kapcsolatban mérvadó források.
Szoptatás alatt NAGYON FONTOS:
– hogy egészségesen, sokoldalúan táplálkozz
– hogy hozzájussál természetes rostokhoz, friss, nyers gyümölcsökhöz, zöldségekhez. Igen, például a nyár helyben termő, érett, vitamindús idénygyümölcseihez, az eperhez, málnához, ribizlihez, jostához, szederhez is. Ezek bioflavonoid és vitamin tartalma igen jelentős. Hozzájárulnak ahhoz, hogy tettre kész és friss maradj, hogy normalizálódjon a súlyod, helyettesítik a hizlaló édességeket
– Annyi folyadékot fogyassz, amennyit kívánsz.
(Az alkoholt azonban lehetőleg mellőzd, mert a véralkoholszinttel megegyezik a tejed alkoholszintje.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése