Így jelentkezhet szoptatási tanácsadásra, árak

Így jelentkezhet szoptatási tanácsadásra, árak

Lehetőségek 2024. január elsejétől érvényes árakkal: - Személyes tanácsadás a család otthonában Budapesten I-XIV. kerületben, valamint P...

2020. március 27., péntek

Hasfájás

Hasfájás és hasmenés – leggyakrabban ezek a problémák aggasztják a szülőket kisbabájuknál az első hónapokban. Vajon mi lehet mögötte? Miért kakilnak gyakran, és miért fáj a hasuk minden nap? Lássuk, mit tehetsz, hogy javuljon a helyzet!
Így kezdődik
A magzati élet során mindent készen kap a baba a köldökzsinóron keresztül, mégpedig folyamatos, egyenletes ellátás formájában. Így az emésztéssel járó erőfeszítések, az éhség érzése és a jóllakottság ismeretlenek számára. Amikor megszületik, a gyomra még egészen kicsi, jókora cseresznyényi méretű, a három kiló alatti babáknak még ennél is kisebb. A köldökzsinór elvágása után hamarosan csökkenni kezd vércukorszintjük, hiszen megszűnt az utánpótlás. Az újszülött először érez éhséget! Ezért az a legjobb, ha azonnal megszoptatod, amint lehetséges. Előbb az egyik, majd a másik melledből, utána kezdheted is elölről. Bár úgy tűnik, nincs még tejed, az előtej már hónapok óta rendelkezésre áll, és éppen akkora mennyiségben, amennyi az újszülöttnek kell. Az előtej, a kolosztrum megindítja a bélmozgásokat, így részletekben távozni tud az első széklet, a magzatszurok, mely ragacsos és sötétzöld.
Ha a baba az első napokban sír, nem túlságosan valószínű, hogy hasfájás kínozná – bár száz százalékos biztonsággal nem tudhatjuk, mi a sírás oka. Több, mint valószínű, hogy a sírás célja elsősorban az, hogy a baba újra és újra mellre kerüljön. Ezzel automatikusan nő a tejmennyiség, a testközelség megakadályozza a kihűlést, anya és baba egyre jobban összehangolódik.
Amikor már többet eszik
Ahogy múlnak a napok, belövell a tej, ami azt jelenti, hogy egyre nagyobb mennyiségben lesz jelen, egyre teltebbnek és nehezebbnek érzed a melled, a baba pedig egyre hosszabban kortyol. Egyre több tej kerül egyszerre a pocakba, ezért annak befogadóképessége is napról napra nő. A harmadik-negyedik napon már jó esetben nem a magzatszurkot, hanem barnás-sárgás átmeneti székletet, majd sárga anyatejes székletet találsz a pelusban. Figyeld meg, hogy amikor a baba üríteni készül, abbahagyja a szopást, esetleg vonaglik, nyög, felsír, tekereg. Az első anyatejkortyok hatására megindulnak a bélmozgások, és mivel kicsi testének tekintélyes hányadát teszik ki a belei, nem csoda, ha rendkívül erőteljesnek éli meg a székletürítéssel járó folyamatot. Lehet, hogy fájdalmat, kellemetlenséget is okoz? Lehet, hogy szoknia kell még ezt? Igen, lehetséges. Ez azonban természetes, normális folyamat, nem kell aggódni miatta. Vigasztald a kisbabádat gyakori szoptatással, ringatással, testkontaktussal. Túletetéstől nem kell tartanod, és attól sem, hogy az emésztett tej keveredik az emésztetlennel.
Böfiztetés: hogyan, minek?
Ha jól teszed mellre a kisbabádat, nem valószínű, hogy levegőt nyel szopás közben. A melledben nincs levegő. Ha viszont szopás előtt sír, például a pelenkázás, vetkőztetés miatt, akkor jócskán nyelhet levegőt. Ha nagyon hirtelen lesz tele a hasa a tejjel, jól eshet neki, ha közben leveszed, szünetet tarthat, és a válladra veszed egy kis böfiztetés céljából. Ez azonban nem kötelező, mert a levegőbuborék, ha egyáltalán van ilyen a hasában, bármilyen, nem hanyattfekvő pozícióban is távozni tud – magától. Egy jókora böfi hatására megkönnyebbülhet, folytathatja a szopást, vagy elalhat, ha már jóllakott.
Ez nem hasmenés! Mennyi kakis pelus normális?
Kizárólag szoptatott babánál a negyedik-ötödik naptól az ötödik hétig a legjellemzőbb a nagyon gyakori széklet. Akár minden szoptatás közben bekakilhat! Állaga folyós, aranysárga, de az alkalmilag zöld széklet sem minősül kórosnak. Az ötödik hét után maradhat a gyakori kaki, de az is lehet, hogy a baba egyre ritkábban ürít. Akár tíz napig is eltarthat, mire teletermeli a pelust, jellemzően aranysárga, kenőcsös széklettel. Anyatejes és tápszeres vagy csak tápszeres babáknál rendszerint ritkább székletürítéssel kell számolni, s náluk nem számít normálisnak, ha napokig nincs székletük.
Hasmenés tápszeres babáknál és Rota oltás után
A kisbabák is elkaphatnak bármilyen hasmenéses vírust. Az anyatejesek maguktól gyógyulnak, a betegségre legfeljebb szokatlan nyűgősség, kissé megváltozott állagú széklet utal. Tápszeres babáknál, mivel immunanyagot nem tartalmaz a tápszer, hosszabb lehet a betegség, komolyabb tüneteket okozhat. Jellemzően változik náluk a megszokott székletgyakoriság.
Nem kóros, hanem egyszerű oltási reakció a Rota vírus elleni oltás után tapasztalható, legtöbbször zöldes hasmenés. Ennek pár nap alatt kell elmúlnia. Ha nem így lenne, forduljatok orvoshoz!
Mi okozhat a babánál hasfájását?
Erre a kérdésre senki sem tudja a biztos választ. A tünetek leírásában egyetértés uralkodik, de az okokat illetően találgatásokra hagyatkozhatunk. Általában akkor gondolunk hasfájásra, ha a síró, de amúgy jól gyarapodó babát nem vigasztalja meg az, ha mellre teszed ismét, ha dajkálod, ha kendőbe kötöd és kitartóan hordozod – egyáltalán semmi sem segít az erős, kitartó síráson. Lábát felhúzza, hasának tapintása kemény. A sírós viselkedés két hetesen kezdődhet, és két hónaposan szokott tetőzni. A sírós időszak a késő délutáni órákban veszi kezdetét, és akár este 11-ig, éjfélig is eltarthat. A kutatások szerint az esetek csupán öt százalékában okozza valamilyen szervi ok a nyilvánvaló fájdalmat: leggyakrabban tehéntej fehérje allergia, reflux betegség, és újabb eredmények szerint csecsemőkori migrén. Néha központi idegrendszeri eltérések, húgyúti fertőzés és még néhány ritkább betegség is állhat a háttérben. Ezért abban az esetben, ha az eddig felsorolt vigasztalási módszerek nem válnak be, érdemes orvoshoz fordulni, hátha kiderül a sírás magyarázata – erre azonban ritkán számíthatunk. Sajnos ugyanilyen ritka, hogy valamilyen gyógyszer orvosolná a problémát. Léteznek olyan megközelítések is, amelyek szerint ez a viselkedés az idegrendszeri érés kísérőjelensége, amely mellesleg minden kultúrában megfigyelhető, hasonló jellemzők alapján. Különbségek inkább a sírás időtartamában mutatkoznak. A busman bébik, talán azért, mert éjjel-nappal testközelben vannak és hordozzák őket, feleannyit sírnak, mint az európai babák.
Bár a szoptató nőket a világ minden táját tiltják különféle ételektől, a mai napig sincs rá bizonyíték, hogy a hüvelyesek, a káposztafélék vagy a hagyma, fokhagyma, mák, bogyósgyümölcs fogyasztása bármiféle összefüggésben lenne a baba viselkedésével, sírásával. A szigorú diéták ezért tökéletesen értelmetlenek az esetek túlnyomó többségében.
Próbáld ki!
– Segíthet, ha újra mellre teszed, esetleg ugyanarra a mellre, ha gyakran szeretne szopni. A szoptatás nem csak táplálás, megnyugtatásként is kiválóan működik.
– Zökkentsd ki a sírásból! Vidd ki a lakásból, fürdesd meg, kapcsold le a villanyt, vagy épp fordítva, kapcsold fel.
– Kösd szorosan hordozókendőbe, és sétálj vele viszonylag gyors és egyenletes tempóban, esetleg dúdolgatva. Öt-tíz perc is szükséges lehet ahhoz, hogy a sírás elmaradjon és elaludjon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése