Így jelentkezhet szoptatási tanácsadásra, árak

Így jelentkezhet szoptatási tanácsadásra, árak

Lehetőségek 2024. január elsejétől érvényes árakkal: - Személyes tanácsadás a család otthonában Budapesten I-XIV. kerületben, valamint P...

2020. március 27., péntek

Ezt olvasd el, mielőtt légzésfigyelőt veszel!

Manapság olyannyira babatartozékká vált, hogy ritkán látni családot, amely légzésfigyelő nélküli ágyba fekteti a kicsit. Vajon tényleg hasznos befektetés?
Először tisztázzunk néhány alapvető kérdést, azokat, amelyeket még légzésfigyelő vásárlás ELŐTT érdemes megválaszolnotok.

Mit vársz a légzésfigyelőtől?

A legtöbb szülő azért veszi, mert retteg a SIDS-től, azaz a hirtelen bölcsőhaláltól. Ennek lényege, hogy a baba ismeretlen okból, minden előzmény nélkül, álmában meghal. Jellemző módon a boncolás sem tud konkrét okot kideríteni, illetve ha mégis (pl. fulladás, szívfejlődési rendellenesség, mérgezés), akkor az már nem minősül SIDS-nek. A SIDS okát ma sem ismerjük. A kutatások szerint azonban bizonyos tényezők növelik a gyakoriságát: koraszülöttség, légzésproblémák, terhesség alatti dohányzás, dohányzás a baba környezetében, hasonfektetés alvás közben. Nem kizárt, hogy idővel pontos genetikai tényezőkre is fény derül, egyelőre azonban inkább csak annyit sejtünk, hogy a keringés leállás az elsődleges, a légzésleállás csupán ennek következménye. Ebből következik, hogy egy olyan készülékkel, amely azt jelzi, ha egy beállított időintervallumon belül nem vett levegőt a gyerek, igen csekély a valószínűsége, hogy meg tudod előzni a hirtelen bölcsőhalál bekövetkeztét.
Mihez kezdesz akkor, ha jelez?
Teljesen normális jelenség, hogy a csecsemők, különösen az újszülöttek légzése időnként egyenetlen, néha meglepően hosszú ideig nem vesznek levegőt, amikor mélyen alszanak. Ha a légzésszünet túllép egy bizonyos, beállított határt, a készülék fülrepesztő hangon jelezni kezd. Az első néhány alkalommal nyilván halálos rémületben ugrasz, felkapod a gyereket, rázod (ezt egyébként sem szabadna, mivel súlyos agyi sérülést okozhat az apróságoknál), eluralkodik a pánik. Aztán kiderül, hogy semmi gond, csak nagyon mélyen aludt. Mit érez szegény gyerek, ha ezt néhányszor megcsináljátok vele?
Mire ez megismétlődik néhányszor, két eset lehetséges. Vagy bejelentkeztek kivizsgálásra a légzéskimaradások okának tisztázására, vagy lassan immunissá válsz a jelzésre, esetleg pont akkorra teszel le a készülék használatáról, amikortól a leggyakoribb a SIDS előfordulása, vagyis 2-5 hónapos kor között.
Mihez kezdesz akkor, ha tényleg baj van?
Természetesen való igaz, hogy a készülék akkor is nagy valószínűséggel jelezni fog, ha tényleg baj van. ÉS AZT TUDJÁTOK MINDKETTEN, HOGY AKKOR MIT KELL CSINÁLNI? Jártatok csecsemő elsősegély tanfolyamra? Tisztában vagytok a lélegeztetés, újraélesztés módjával? Megbeszéltétek, hogy ki hív mentőt, ki foglalkozik a babával? Tudjátok, hogy a mentők mennyi idő alatt érnek ki? Igen, lélegeztetési, újraélesztési ismeretek nélkül komoly vészhelyzetben szinte esélytelen, hogy a baba életben maradjon. Tehát, ha úgy döntesz, hogy legyen légzésfigyelőtök, akkor még aznap jelentkezz be tanfolyamra is! A Bethesda Gyermekkórházban például ingyenes tanfolyamon vehetsz részt!
Miért nem ajánlják?
Nem véletlen, hogy szakmai fórumok, például az AAP (amerikai gyermekgyógyászok szakmai kollégiuma) nem ajánlják a légzésfigyelő használatát, sőt, felhívják rá a figyelmet, hogy nem alkalmas a készülék a SIDS megelőzésére. Ez voltaképpen az eddig elmondottakból is logikusan következik, de további érveket is fel lehet sorakoztatni: legfőképpen azt, hogy használata hamis biztonságérzetet ad. Ezért könnyebben teszik a szülők külön szobába a kisbabát, noha a külön szoba EGYÉRTELMŰEN kockázatnövelő szerepét évek óta ismerjük. Az embercsecsemőnek ugyanis egészséges fejlődése érdekében emberi KÖZELSÉGRE, figyelemre van szüksége. A közelség biztosítja számára a megfelelő táplálékot, teste melegen tartását, a szülő életfunkciói pedig ösztönzően hatnak saját életműködéseire is. Ez az magyarázata például a bőr-bőr kontaktusban alkalmazott kenguru módszer előnyös hatásának a koraszülöttekre. Ez az előnyös hatás a még fejletlen hőszabályozással, sok tekintetben éretlenül születő, amúgy érett csecsemőkre is vonatkozik. Egyes SIDS megelőzésre vonatkozó ajánlások ezért ezzel a kitétellel kezdődnek: Az embercsecsemőnek emberi közelségre van szüksége… Ez a gyakorlatban karnyújtásnyi közelséget jelent például az éjszakai alvás során.
A légzésfigyelő adta hamis biztonságérzet ugyanakkor olyan csecsemőaltatási szokások alkalmazására is felbátorítja a szülőket, amelyekről hallották, hogy a SIDS szempontjából kockázati tényezőnek számítanak: ilyen a hason fekve altatás és a szorosan bebugyolált állapotban történő altatás. Mindkettő túlságosan mély alvás eredményez. Mivel a SIDS jelenlegi tudásunk szerint összefügghet az ébresztőmechanizmus zavarával, egyik megoldás sem ajánlott. Légzésfigyelő használata esetén sem.
Szerző: W. Ungváry Renáta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése