Így jelentkezhet szoptatási tanácsadásra, árak

Így jelentkezhet szoptatási tanácsadásra, árak

Lehetőségek 2024. január elsejétől érvényes árakkal: - Személyes tanácsadás a család otthonában Budapesten I-XIV. kerületben, valamint P...

2020. március 27., péntek

Miért sír a baba?

Manapság nem ritka, hogy a saját gyereked az első csecsemő, akit közelről látsz, így csöppet sem meglepő, ha először nem igazodsz el a rajta. Mikor és mivel tudod leghatékonyabban megvigasztalni a kisbabád?

Ha tanácstalan vagy, hogy épp miért sír a kisbabád, nem érted mi lehet a baj, akkor gyakran hálásan fogadsz minden tanácsot, ami megkönnyíti a kommunikációt. Sajnos a legegyszerűbbnek és legkényelmesebbnek tűnő megoldások vezetnek a legnagyobb zűrzavarhoz…
A leggyakoribb jótanács:
Ha tele a pocak és tisztába tetted, nem fázik és nincs melege, nem fáj semmije, akkor minden rendben – mondják sokszor, pedig, ha jól belegondolsz, csak az egyik legfontosabb dolog maradt ki a felsorolásból, mégpedig az emberi kapcsolatok, a testkontaktus iránti igény. Akik a fenti mondatot hangoztatják, abból indulnak ki, hogy egy jóllakott, egészséges kisbaba csak eszik, alszik, mosolyog. A valóságban azonban másképp áll a helyzet. A szülők gyakran szembesülnek olyan jelenségekkel, amelyek sehogyan sem illenek a fenti sémákba. Például:
•  Hiába van tele a pocak, a baba sír, ha leteszik, vagy legalábbis öt-tíz percnél hosszabb időt nem bír ki sírás nélkül.
•  Különösen az első három hétben gyakori, hogy a baba éjszaka felébred, és akkor is hosszasan sír, ha közben megszoptattad.
• A kisbabák, mintha nem ismernék az órát, és a szabályos etetési időközöket, képesek akár egy nagyobb szopizás után fél órával újra úgy enni, mintha aznap még egy kortyot sem kaptak volna.
• Jellemzően este felé jelentkezik az egyre kitartóbb, egyre vigasztalhatatlanabb sírás. Más kézenfekvő magyarázat nem lévén, többnyire hasfájásra szokás gondolni. Igen, lehetséges, hogy az első hetekben, hónapokban még fejletlen a baba emésztőrendszere, és ezért a bélmozgásokat, ürítést kellemetlen vagy legalábbis igen erőteljes érzések kísérik. Azonban a sírásnak az a foka, amit ilyenkor a kisbabáknál látunk, valami súlyosabb gondra enged követeztetni.
Kommunikációs tréning a babával
Lehetséges, hogy jobban jársz, ha inkább magad próbálsz rájönni, hogy mikor, mivel tudod leghatékonyabban megvigasztalni a kisbabádat. Ehhez nem árt szem előtt tartanod néhány alapvető tudnivalót a kicsi (két és fél, három hónaposnál fiatalabb) csecsemőkkel kapcsolatban:
• Azért biztosan nem sírnak, mert unatkoznak és több szórakoztatásra vágynak. Ez az állapot még ismeretlen számukra.
• Alapvető igényük a szopás, evés, cumizás, amely jó esetben, a szoptatásnak köszönhetően, egyben szoros testkontaktust is biztosít. Ezért, akár van elég tejed, akár nincs, azzal biztosan nem fogsz mellé, hogy mellre teszed, és hagyod igénye szerint szopni. Ha valami okból pótlást kell adnod, akkor is érdemes emellett olyan sokszor mellre tenni, amilyen sokszor csak lehetséges. Ez segít a tejmennyiség növelésében is. A szoptatás nem csak táplálás! Ezt mindenképp tartsd szem előtt, mert azt jelenti, hogy a kisbabád számára akkor is jó megoldás a szopás, ha már majdnem tele a pocakja. Ha egészen biztos vagy benne, hogy már nem éhes, akkor tedd az üresebbik mellre, hogy kedvére cumizhasson.
Lehet, hogy felszisszensz ezen a ponton, mert fáj a mellbimbód vagy attól tartasz, kisbabád mindig a melleden fog “lógni”. Fájdalom esetén vedd fel a kapcsolatot szoptatási tanácsadóval, a második aggodalommal kapcsolatban pedig gondolj arra, hogy ez a viselkedés egy életkorhoz, fejlődési szakaszhoz kötött igény, amely már néhány hónap elteltével gyökeresen változni fog, akkor is, ha te magad nem sokat teszel a változás érdekében.
• Próbáld elfogadni, hogy nem mindig sikerül pontosan azonosítani a sírás okát. Elégedj meg annyival, hogy próbálgatod, mitől lesz jobb kedvű, nyugodtabb a pici. Először próbálkozz azzal, hogy újra megszoptatod. Ha ez sem segít, kísérletezz sétával, hordozással. Ez többnyire megszakítja a rossz köröket, kizökkenti a babát a sírásból. Könnyen el tud aludni, megnyugszik, mert a járás, monoton ringatózás a méhen belüli életben tapasztalt mozgásokra emlékezteti. Komoly segítséget jelent ebben egy jól megkötött hordozókendő.
• Na és ha a hasa fáj? Végül is kipróbálhatod az összes hasfájás elleni szert egymás után, nem valószínű, hogy látványos lesz az eredmény. Jobb, ha abból indulsz ki, hogy egy egészséges kisbabának nincs szüksége hasfájás elleni szerekre, más gyógyszerekre sem. Sokkal valószínűbb, hogy szoptatással, hordozással sikerül megfelelően megnyugtatni a babát.
• És ha nem kap eleget enni? Ezt minden kétséget kizáróan abból láthatod, ha nem emelkedik a súlya az elvárásoknak megfelelően. Kérj segítséget, ha a 10-14. nap közt nem éri el a születési súlyát, és attól kezdve súlyfejlődése elmarad a várható minimumtól, ami 15-21 dkg/hét.
Próbálgasd tehát, mi működik nálatok: nyitottan, kíváncsian, szeretettel. Ne az órát nézd, ne azon gondolkodj, mit rosszat ehettél, ami bántja a baba hasát (szoptatás alatt bármit ehetsz), hanem gyakorold a baba felé fordulást. Ha jelez valamit, kérdezd meg kíváncsian: erre gondoltál? – És szoptasd meg, ringasd, vidd el sétálni. Rögtön látni fogod, jó irányban próbálkoztál-e.
Nagyon fontos, hogy külső mércék, iránymutatások helyett a saját kisbabád jelzéseire hagyatkozz. Ha sír, ha nyűglődik, arra válaszolnod illik valahogy. Legalábbis, ha azt szeretnéd, hogy párbeszéd alakuljon ki köztetek. Ezért, ha például a jóllakottság jeleit keresed, ne számokra és táblázatokra hagyatkozz, hanem csakis a kisbabád jelzéseire. Azzal nem foghatsz mellé!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése